Sportvoeding: allemaal pilletjes en shakes?

Wie het over sportvoeding heeft, denkt vaak aan supplementen. Zowel bij recreatieve als competitieve atleten zijn eiwitshakes, poedertjes en pillen vaak een onderdeel van de dagelijkse routine.

Raar maar waar, hieraan wordt vaak meer aandacht besteed dan aan een gezond, gebalanceerd voedingspatroon.

De term supplementen geeft nochtans duidelijk aan dat ze gebruikt moeten worden supplementair, of aanvullend, aan je gebalanceerd voedingspatroon, niet ter vervanging en niet als voornaamste focus.

Er is zeker één les die we kunnen trekken uit sport, die ook van toepassing is op voeding: er zijn geen quick fixes. Succes is het gevolg van je inspanningen.

Dus de vraag die je je als atleet beter echt stelt: hoe kan ik mijn voedingspatroon optimaliseren om mijn doelen te ondersteunen?

Onze visie bij Crossfit Deinze is dat een gezond voedingspatroon de basis vormt voor het verbeteren van fitheid en prestatie voor elke sporter, ongeacht het niveau. Handig om dit in beeld te brengen is de sportvoedingspiramide (zie hierboven).

Die bestaat uit 3 lagen: basisvoeding, voeding specifiek voor sporters en tot slot supplementen als topje van de piramide. Het is bealngrijk om eerst de basisvoeding op orde te hebben voordat je begint aan sportspecifieke voeding en supplementen. Daaruit kan je als sporter het meeste winst halen

De basis als fundament voor jouw prestaties en gezondheid.

De basisvoeding bevat alles basisvoedingsmiddelen in de juiste verhouding die je nodig hebt om al je voedingsstoffen, zoals eiwitten, vetten en koolhydraten binnen te krijgen om er zo voor te zorgen dat je lichaam optimaal functioneert.

Denk hierbij aan groenten, fruit, peulvruchten, noten, volkoren granen en eiwitrijke producten, zoasl vlees, vis, melkproducten en vervangers zoals tofu en tempeh.

Eigenlijk exact hetzelfde als een niet-sporter, maar dan in andere hoeveelheden en verhoudingen. Jij hebt als sporter dus meer eten en drinken vanuit deze laag nodig.

Sportspecifieke voeding om je prestaties een extra boost te geven.

De middelste laag, dat is de sportspecifieke voeding. Hier draait het vooral om timing: wat eet je tijdens en rond je trainingen en waarom?

Hier kan het gaan om een eiwitshake na je training, een gelletje tijdens, maar je kan hier ook heel wat doen met gewone voeding. Denk maar aan skyr voor de eiwitten en peperkoek voor koolhydraten.

Als je basisvoeding als sportsspecifieke voeding kan gebruiken, heeft dit altijd de voorkeur. Maar soms is het gewoon praktischer of efficiënter om een shake of een gelletje te gebruiken.

Deze laag van de piramide is geen must. Als jij als atleet voldoende winst boekt door met de basis rekening te houden, kan je deze gerust laten voor wat het is.

Supplementen, het topje van de piramide

Supplementen zijn zoals reeds gezegd geen alternatief, maar een aanvulling. Zonder de basisvoeding heb je geen fundament om op te steunen en op verder te bouwen!

Supplementen zullen ook weinig effect leveren als je basis- en sportspecifieke voeding niet goed zit.

Met supplementen moet je altijd opletten! Ze kunnen een averechts effect hebben op gezondheid en prestaties en bovendien bevatten ze soms verboden stoffen. Laat je dus altijd adviseren door een sportarts of sportdiëtist.

Meer weten?

Vanaf januari lanceren we bij Crossfit Deinze ‘Kickstart your Healthy Habits’, waarbij we je niet enkel wegwijs maken als startende Crossfitter, maar je ook de nodige kennis en vaardigheden bijbrengen om je voedingspatroon onder handen te nemen.

Lees meer.

Al een meer doorwinterde sporter?

Dan kan je terecht bij Lara, onze sportdiëtiste.

Lees hier meer over haar werkwijze.